Olet täällä: Vuodesohvia myyvät
Raha ja sen käyttäminen muuttaa jatkuvasti muotoaan. Vielä vuosisata sitten eläneet sukupolvet eivät edes villeimmissä kuvitelmissaan tai sanomalehdistä lukemiensa tarinoiden perusteella osanneet kuvitella, kuinka nopeasti ja radikaalisti tapamme ostaa ja myydä asioita ja tavaroita on muuttunut viimeisten vuosien aikana.
Nykyinen käsityksemme rahasta, sen käyttämisestä, lainaamisesta ja muusta siihen liittyvästä vakiintui viime vuosisadan aikana jokseenkin tutuksi ja helposti ymmärrettäväksi konseptiksi. Käteisen rahan rinnalle ja ohi nousi pankkikortit ja verkkopankit, joilla arkiset maksut nykyisin hoidetaan. Viimeisin kehitysaskel rahan historialle on ollut kryptovaluutat, jotka ovat ryminällä mullistaneet tapaa, jolla rahan tulevaisuuteen suhtaudutaan. Miten tämä näkyy Suomessa? Entä muualla maailmassa? Mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan?
Virtuaaliset valuutat, eli kryptovaluutat, ovat digitaalisia rahan muotoja. Ne syntyvät tietokoneilla suoritettujen laskentaprosessien mukaisesti, ja niiden arvo perustuu täysin markkinavoimien kysyntään ja tarjontaan. Kuka tahansa voi louhia niitä, käydä niillä kauppaa tai vaikka halutessaan perustaa kokonaan uuden valuutan.
Kryptovaluutat syntyivät täysin perinteisistä pankeista ja valtiollisten talouden instituutioiden kontrolleista irrallaan. Siksi niiden maailma oli pitkään varsinainen rahatalouden villi länsi. Tämän seurauksena kryptovaluutat kohtasivat toisaalta varsin suuria epäluuloja niin kuluttajien kuin valtiollisten tahojen osalta, mutta toisaalta ne mahdollistivat dynaamisen ja perinteisestä byrokratiasta vapaan sijoittamisen ja kaupankäynnin muodot.
Viime vuosien aikana virtuaaliset valuutat ovat kuitenkin vakiinnuttaneet asemansa osana modernia ja digitalisaation läpi kulkenutta talousjärjestelmäämme. Niihin sijoittavat rahojaan niin perinteisesti osakkeisiin ja rahastoihin keskittyneet suursijoittajat, kuin tavalliset kuluttajat, jotka haluavat turvata mukavat eläkepäivät.
Koska kryptovaluutat ovat varsin uusi ilmiö talousmaailmassa, eri valtiot ovat suhtautuneet niihin eri tavoilla eikä varsinaista konsensusta parhaasta keinosta käsitellä niitä ole vielä muodostunut. Toiset valtiot ovat suhtautuneet kryptovaluuttaan kriittisemmin kuin toiset, kun taas suurimmassa osassa maailmaa suhtautuminen niihin hakee vielä muotoaan.
Rohkein ja ennakkoluulottomin ote uuteen vaihdannan välineeseen on ollut Latinalaisen Amerikan valtiolla El Salvadorilla. Tämä väkiluvultaan hieman Suomea suurempi valtio on tehnyt kryptovaluutoista suurimmasta ja merkittävimmästä, Bitcoinista, maan toisen virallisen valuutan yhdysvaltalaisen dollarin rinnalle. Digitaalisella valuutalla pyrittiin lisäämään elsalvadorilaisten kuluttajien ostovoimaa, sillä pieni valtio ei pysty itse painamaan halutessaan lisää käyttämäänsä valuuttaa.
Lähempänä Suomea esimerkiksi Viron ja Venäjän valtiot ovat hahmotelleet omia suunnitelmia kansallisen kryptovaluutan luomista varten. Etenkin Viro on viime vuosina ollut digitalisaation edelläkävijä, ja tehnyt useita innovatiivisia ratkaisuja digitaalisen talouden saralla. Ei siis ole ihme, että eteläinen naapurimme on aallon harjalla myös kryptovaluuttojen kanssa, ja haluaa ottaa uudesta innovaatiosta kaiken hyödyn myös omille kansalaisilleen. Suomalaisten kuluttajien ja sijoittajien kannattaakin seurata tarkalla silmällä, miten prosessi Virossa etenee, sillä kenties samanlaista kehitystä on ennustettavissa myös Suomeen. Lisäksi mahdollinen virolainen kryptovaluutta voi tietenkin helpottaa Virossa kauppaa tekevien yritysten sekä siellä ahkerasti matkustavien turistien elämää.
Kriittisemmin sen sijaan kryptovaluuttoihin on suhtautunut Kiina, joka on kieltänyt niillä tehtävän kaupan rajojensa sisäpuolella. Tämä on ymmärrettävää, sillä Kiinassa talous ei ole muutenkaan yhtä vapaa ja markkinavetoinen kuin esimerkiksi Virossa.
Suomessa suhtautuminen kryptovaluuttoihin ei vielä ole yhtä selkeästi hahmotettavissa kuin edellä mainituissa valtioissa. On huomionarvoista, että esimerkiksi muutamat Suomessa toimivat pankit ovat innostuneet ottamaan osaa kryptovaluuttojen teknologian kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Kenties kryptovaluutat saavat tästä tuulta purjeisiinsa myös meillä, ja tulevaisuudessa esimerkiksi vuodesohvan ostaminen käyt eurojen lisäksi myös virtuaalisella valuutalla. Aika näyttää, mikä on kryptovaluuttojen kohtalo kotosuomessa.
© 2023 Vuodesohva.fi. Jos huomaat tiedoissa parannettavaa tai päivitettävää, tai haluat muusta syystä ottaa yhteyttä, voit tehdä sen tällä lomakkeella.