Vuodesohva.fi

Vuodesohva netistä? Kyllä onnistuu!

Olet täällä: Vuodesohvia myyvät

Ota Valioliigan perusteet haltuun

Valioliiga on Veikkausliigan ohella Suomen suosituin jalkapallosarja, jonka suosion alkujuuret ovat lähtöisin Ylen perinteisestä Valioliiga-kierroksesta. Se keräsi satoja tuhansia suomalaiskatsojia, jotka pääsivät seuraamaan brittiläistä huippujalkapalloa kotona. Valioliiga on merkittävä osa jalkapalloa, joka on maailman suosituin urheilulaji.


Kun Valioliiga astui Suomen kamaralle, keräsi se television ääreen monta jalkapallon fania. Ylen jalkapallokierros vaihtui vuosien saatossa Englannin alemmille sarjatasoille, mutta Valioliigan suosio pysyi melko lailla entisellään. Nykyään valioliiga näkyy maksukanavilta, jotka tarjoavat laadukasta isännöintiä ja studioanalyysia pelin ohelle.


Valioliigan mielenkiintoinen historia


Valioliiga perustettiin vuonna 1992, mikä tekee siitä melko nuoren jalkapallosarjan. Jalkapallon juuret juontavat toki pidemmälle ja sitä on Englannissa pelattu yli vuosisadan ajan. Valioliiga tunnetaan Englannin ykkösdivisioonana ja siinä pelasi alun perin 12 joukkueetta. Joukkueiden määrä kasvoi kuitenkin vuosien aikana ja se saavutti huippunsa peräti 22 joukkueella. Vuonna 1992 tehtiin sarjamuutos, jolloin ylin sarjataso putosi hierarkiassa toiselle sijalle tehden Valioliigasta Englannin ykkössarjan.


Valioliigaa ennen edelsi raskas 80-luku, joka oli liigajalkapalloilulle hankala vuosikymmen. Infrastruktuuri pääsi pahasti vanhenemaan, eikä seurojen ansiokas menestys Euroopassa tuonut apua paikalliseen sarjaan. Katastrofin ainekset syntyivät huliganismista ja huonoista olosuhteista, kun Liverpoolin ja Juventuksen välisessä Eurooppa Cupin finaalissa kuoli 39 jalkapallofania vuonna 1985. Erittäin harmillisella tapauksella oli seuraamuksia myös englantilaisjoukkueille, joilla ei ollut pääsyä Euroopan kentille viiteen vuoteen. Englantilainen jalkapallo kaipasi siis kipeästi modernisointia ja seurat vaativat Valioliigan perustamista. Sillä haluttiin tuoda myös lisää taloudellisia varoja, jotta karuja olosuhteita pystyttäisiin parantamaan. Nykyään joukkueita on 20, mutta ehdotuksena on ollut myös joukkuemäärän pienentäminen kahdella.


Valioliigan menestyneimmät joukkueet


Valioliigaa ovat hallinneet sen historiansa aikana nykyisen jalkapallon tutut seuranimet. Manchester United on ollut ylivoimaisesti menestynein joukkue varsinaisen Valioliigan aikana. Toinen tunnettu seura, Liverpool hallitsi puolestaan vanhan sarjamallin aikoja. Lisäksi Lontoosta lähtöisin oleva Arsenal FC on omalla tahollaan pitänyt menestystä yllä monen vuosikymmenen ajan.


Manchester United on voittanut yhteensä 20 mestaruutta Valioliigassa ja sitä pidetään ehdottomana ykkösjoukkueena 90- ja 2000-luvun aikana. Sen luotsasi Sir Alex Ferguson vuonna 1986, joka oli seuran toiminnassa vuoteen 2013 saakka. Fergusonin johtamana ManU voitti ensimmäisen mestaruuden 93–94 välisellä kaudella. Se käynnisti kiitoradan joukkueelle, jolle ei näyttänyt olevan pysäyttäjää. 1990-luvulla ManU voitti Valioliigan viisi kertaa ja 2000-luvulla voittoja on kertynyt kuuden kauden aikana. 2010-luvulla voitto on tullut kotiin kahdesti. Kun Ferguson päätti uransa ManUn parissa, vietettiin jäähyväsikausi tutulla tyylillä: mestaruusjuhlilla.


Monen suomalaisen kannattama Liverpool FC


Liverpool FC on Manchester Unitedin tapaan erittäin tunnettu Valioliigassa pelaava joukkue ja sitä kannattaa myös monet suomalaiset jalkapallon ystävät. Se oli menestyksekäs joukkue 70- ja 80-luvuilla, jolloin sitä pidettiin yhtenä Englannin ja Euroopan parhaista joukkueista. Silloin se onnistui kahmimaan jopa 11 Englannin mestaruutta ja Eurooppa Cupinkin se voitti neljä kertaa.


Liverpool FC on monelle suomalaiselle rakas joukkue, koska Suomen kaksi menestyneimmistä jalkapalloilijoista, Jari Litmanen ja Sami Hyypiä pelasivat Liverpoolin paidoissa 90- ja 2000-luvun aikana. Sami Hyypiä oli erityisessä asemassa, sillä hän nousi seurauransa aikana varsinaiseksi legendaksi ja oli joukkueen kapteenina pitkään. Liverpool FC sai kunniakseen nauttia myös Jari Litmasen taituruudesta, joka pelasi joukkueen riveissä. Jari Litmasta pidetään tunnetusti Suomen parhaimpana jalkapalloilijana, jonka komeat maalinteot eri joukkueissa muistetaan pitkään. Mestaruutta Liverpool ei valitettavasti voittanut Hyypiän ja Litmasen aikoina, koska Valioliigassa se ei ole onnistunut vielä kertaakaan sitä saavuttamaan.

Faktalaatikko
  • Kotiinkuljetuspalvelu: ei

© 2023 Vuodesohva.fi. Jos huomaat tiedoissa parannettavaa tai päivitettävää, tai haluat muusta syystä ottaa yhteyttä, voit tehdä sen tällä lomakkeella.